Translate

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ρ Ω Μ Η

     Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και αποτελεί πρωτεύουσα από την ίδρυσή της στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο. Μέσα στα όριά της βρίσκεται το Βατικανό, ένα ξεχωριστό κρατίδιο το οποίο είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα. Γεωγραφικά βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Η ιστορική πόλη είναι χτισμένη ανατολικά του ποταμού, πάνω σε επτά λόφους (Παλατίνος, Κυρηνάλιος, Καπιτωλίνος, Βιμινάλιο, Εσκυλίνος, Κέλιος και Αβεντίνος Λόφος)_΄Το ιστορικό κέντρο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.
     Κάθε γωνιά της Ρώμης είναι ένα αξιοθέατο. Μερικά από τα πιο Θαυμαστά είναι τα εξής:
  • Το Κολοσσαίο είναι ένα αμφιθέατρο, που χωρούσε 45000 θεατές. Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε υπό τον αυτοκράτορα Δομιτιανό το 80 μ.Χ. Ονομαζόταν Αμφιθέατρο των Φλαβίων από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έχτισαν. Οι διαστάσεις του είναι 156x188 μέτρα και ορθώνεται σε 4 ορόφους. Κάτω από τις κερκίδες βρίσκονταν τα υπόγεια με τα κλουβιά των άγριων ζώων και τις μηχανικές συσκευές του κτιρίου. Το κτίριο είχε 80 εισόδους και στην αρένα 2 πύλες, την "Πύλη της ζώσας σάρκας" από όπου έμπαιναν οι μονομάχοι και η "νεκρική πύλη" απ' όπου απομακρύνονταν οι νεκροί.Λειτούργησε για 400 χρόνια.
  • Το Πάνθεον, είναι ναός αφιερωμένος στους θεούς της Αρχαίας Ρώμης, όπως ο Ιανός, ο Κρόνος, ο Ήφαιστος, ο Άρης, ο Δίας, οι τρεις μυθικοί ιδρυτές της πόλης Πίκο-Φαύνος-Λατίνος, η Εστία, η Δήμητρα, η Θεά Τύχη, η Ινώ, ο Βάκχος(Διόνυσος), και η Άρτεμης. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Για τον λόγο αυτό το κτίριο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση εώς και σήμερα παρά τις αφαιρέσεις διακοσμήσεων του. Διέθετε τον μεγαλύτερο θόλο σε όλη την αρχαιότητα.
  • Η Καπέλα Σιξτίνα, με την διάσημη οροφή του Μιχαήλ Άγγελου, είναι ένα παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού (της επίσημης κατοικίας του Πάπα) στην πόλη του Βατικανού. Η φήμη του βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και στον διάκοσμό του. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ο χώρος που τελείται, κυρίως, το κονκλάβιο με απόφαση του οποίου εκλέγεται ο νέος Πάπας.
  • Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. Είναι χτισμένη πάνω απ' το σημείο ταφής του Απόστολου Πέτρου. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. πάνω στον λόφο που είναι σήμερα χτισμένο το Βατικανό, υπήρχε ένας ιππόδρομος που έχτισε ο αυτοκράτορας Καλιγούλας. Σύμφωνα με μαρτυρίες το 64 μ.Χ. στην κορυφή του λόφου σταυρώθηκε ο Απόστολος Πέτρος. Το 1614 μ.Χ. απέκτησε την μορφή που έχει σήμερα.
  • Η Σκαλινάτα είναι μια μεγαλόπρεπη σκάλα που συνδέει την Πιάτσα ντι Σπάνια με ένα πλάτωμα μπροστά στην πρόσοψη της γαλλικής εκκλησίας Τρινιτά ντει Μάντι. Έχει συνολικά 138 σκαλιά και τα σύμβολα των Βουρβόνων (fleur-de-lys) και του Πάπα εναλλάσσονται στις ανάγλυφες λεπτομέρειες. Από το πλάτωμα, η θέα της πόλης είναι πανοραμική. Στην βάση της υπάρχει η Κρήνη του Σαπιοκάραβου, ένα συντριβάνι που φτιάχτηκε το 1627 μ.Χ. και έχει την μορφή μιας μισοβυθισμένης βάρκας, φιλοτεχνημένη από τον Μπερνίνι. Από την Πιάτσα ντι Σπάνια ξεκινάει ο πιο ακριβός δρόμος της πόλης με τις μπουτίκ μεγάλων μόδιστρων.
  • Η Φοντάνα ντι Τρέβι, είναι το γνωστό συντριβάνι στην περιοχή της Τρέβις. Είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι της Ρώμης. Το όνομά του σημαίνει συντριβάνι σε τρεις δρόμους.Πρόκειται για έθιμο που θέλει να χτίζεται ένα συντριβάνι στο τέλος ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό στην Ρώμη, εδώ το υδραγωγείο του Άκουα Βερτζίνε, του ανακαινισμένου Άκουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου, το οποίο υδροδοτούσε την Ρώμη και του οποίου η πηγή βρισκόταν 13 χλμ έξω από την πόλη. Λέγεται ότι η πηγή βρέθηκε με την βοήθεια μιας παρθένου (εξού και το όνομα) και αυτή η σκηνή αναπαριστάται στο σημερινό συντριβάνι.
  • Ένα ακόμα συντριβάνι είναι η Κρήνη του Τρίτωνα στην Πιάτσα Μπαρμπερίνι, και αυτή φιλοτεχνήθηκε από τον Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι το 1642. Αναπαριστά δελφίνια που ισορροπούν στις ουρές τους ένα κοχύλι, πάνω στο οποίο βρίσκεται ο θεός Τρίτωνας σε φυσικό μέγεθος. Φτιάχθηκε στο τέλος του υδραγωγείου Άκονα Φελίτσε. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η Κρήνη των Μελισσών.
  •  Το Καφέ Γκρέκο, είναι το πιο ιστορικό καφέ της Ρώμης, βρίσκεται στην Βία Κοντόττι κοντά στην Πιάτσα ντι Σπάνια, και ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Νικόλα ντελλα Μανταλένα. Ήταν στέκι φιλολογικών και καλλιταχνικών κύκλων, όπως ο Νικολάι Γκόγκολ, ο Νίστε, ο Γκαίτε, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Σατωμπριάν, ο Λόρδος Βύρων, ο Σάρλ Μπωντλαίρ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Σαλβατόρ Νταλί και άλλοι. Επίσης σύχναζαν και μονάρχες όπως ο Λουδοβίκος Α' της Βαυβαρίας.
  • Επίσης σημαντικά και ιστορικά οικοδομήματα βρίσκονται στην Πιάτσα ντε Πόπολο, στην πύλη της αρχαίας πόλης με έναν από τους πολλούς οβελίσκους που βρίσκονται στη Ρώμη, τις δίδυμες εκκλησίες Σάντα Μαρία ντει Μιράκολι (1681) και την Σάντα Μαρία  στο Μοντεσάντο (1679), η Πιάτσα Ναβόνα με την περίφημη Φοντάνα ντει Κουάρτι Φιούμι(συντριβάνι των τεσσάρων ποταμών Νείλος-Δούναβης-Γάγγης-Ρίο ντε Λα Πλάτα(1651)), οΛόφος του Καπιτωλίου και η Ρωμαϊκή Αγορά, η Πιάτσα Βενέτσια και η Πιάτσα ντελα Ρεπούμπλικα με το "Εθνικό Μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β'", τα λουτρά του Δοκλητιανού, το Καστέλ Σαντ' Άντζελο, το Κυρηνάλιο(η σημερινή κατοικία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας), ο ναός του Αγίου Ιωάννη στο Λατερήνο και το παλάτι του Λατερήνο.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου