Translate

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κ Α Π Π Α Δ Ο Κ Ι Α

    Η Καππαδοκία είναι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μ. Ασίας. Αποτελείται από πέντε τουρκικές επαρχίες, αυτές της Καισαρείας, της Νίγδης, του Κιρ-Σεχίρ, του Ακσαράϊ και του Νεβσεχίρ. Μέχρι το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών στην περιοχή ζούσαν Τούρκοι, Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι, Αρσάροι(ληστρικός λαός) και Τσερκέζοι(μουσουλμάνοι απ' τη Ρωσία). Στην περιοχή αυτή περνάνε ο Ευφράτης, ο Γεσίλ Ιρμάκ(Ίρις) και ο Σάρος(Σεϊχάν) ποταμός, που μαζί με την οροσειρά του Ταύρου και τον Εύξεινο Πόντο οριοθετούν την Καππαδοκία.
    Οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς χωρίζουν την Καππαδοκία σε δύο υποπεριοχές, την Μεγάλη Καππαδοκία, με πόλεις όπως η Καισάρεια, η Μελίτη και την Ποντική Καππαδοκία, με πόλεις όπως την Τραπεζούντα, την Αμάσεια και τα Κόμανα. Ο όρος Καππαδοκία πρωτοαναφέρθηκε από τον Ηρόδοτο. Οι πρώτοι Καππαδόκες εγκαταστάθηκαν το 1600 π.Χ. στο κράτος των Χετταίων. Περί το 1100 π.Χ. δέχθηκε επίθεση από τους Ασσύριους, τον 9ο αιώνα από τους Σκύθες ενώ τον 8ο αιώνα από τους Μήδους και τους Πέρσες. Τελικά τον 6ο αιώνα π.Χ. υποτάχθηκε στους Πέρσες. Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. πέρασε στην αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 315 π.Χ. υποτάχθηκε στο κράτος των Σελευκιδών, πολύ γρήγορα όμως ανάκτησε την αυτονομία της με τον Αριαράθη Γ', ο οποίος κατέλαβε την Μεγάλη Καππαδοκία και τον Μιθριδάτη, που κατέλαβε του Πόντου. Με την αυτονομία αυτή αρχίζει η ελληνιστική περίοδος. Ο Μιθριδάτης ένωσε τις δύο Καππαδοκίες τον 1ο αιώνα π.Χ. Το 70π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέκτησαν το Καππαδοκικό κράτος. Κατά την χριστιανική περίοδο ξαναχωρίστηκε και τώρα ως Καππαδοκία νοείται μόνο η Μεγάλη Καππαδοκία. Τον 1ο αιώνα μ.Χ.. ο εξελληνισμός είναι πλήρης, έτσι δημιουργούνται αξιόλογα κέντρα του χριστιανισμού, όπως η Καισαρεία  (η πρώτη σε ιεραρχία μητρόπολη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως). Εδώ διακρίνονται οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος Ναζιανζηνός και άλλοι. Στα τέλη του 11ου αιώνα την Καππαδοκία υπέταξαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πέρασε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
    Σημαντικά αξιοθέατα έχουμε σε όλο το εύρος της Καππαδοκίας. Μερικά από αυτά είναι:
  • Στην κωμόπολη της Σινασού, υπήρχε το Μοναστήρι του Προστάτης της Σινασού, Αγίου Νικολάου, που ήταν σε τριώροφο σκαλιστό μονόλιθο με περίπου 40 παρεκκλήσια μέσα και γύρω απ' αυτό. Στον κεντρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος διατηρείται ως σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τελεί λειτουργία σχεδόν κάθε χρόνο.
  • Στην Σινασό επίσης, υπάρχουν τα περίφημα αρχοντικά, τα οποία ήταν μισά σκαλιστά μέσα στον μαλακό βράχο και το άλλο μισό κτιστό. Από αυτά 95 έχουν κριθεί διατηρητέα απ' το τουρκικό κράτος, και ολόκληρος ο οικισμός χαρακτηρίστηκε διατηρητέος απ' την UNESCO πριν από λίγα χρόνια.
  • Στο Ουσιζάρ ξεκινάει μια αμμώδης περιοχή στην οποία ξεπροβάλλουν οι ξακουστές και μοναδικές ''Νεραϊδοκαμινάδες''. Πρόκειται για εντυπωσιακούς τεράστιους βράχους που έχουν δημιουργηθεί από ηφαιστειογενή δραστηριότητα.  
  • Στο Γκιόρεμε υπάρχουν οι διάσημες "Υπόγειες Πολιτείες". Ολόκληροι οικισμοί (30 στον αριθμό) οι οποίοι είναι χτισμένοι μέσα σε κωνικούς σχηματισμούς από πορώδη πέτρα. Αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ θα δείτε και την Μαύρη ή Σκοτεινή Εκκλησία, που ονομάστηκε έτσι λόγω του ελάχιστου φωτός που μπαίνει στο ναό από έναν φεγγίτη.
  • Στην πόλη της Μαλακοπής υπάρχει η Υπόγεια Πόλη που φθάνει σε βάθος τα 85 μέτρα, σε οκτώ επίπεδα με στοές, δωμάτια, βοηθητικούς χώρους κτλ.
  • Στο χωριό Περίστρεμμα, υπάρχει η ομώνυμη κοιλάδα των Περιστρεμμάτων (Ihlara) με μήκος 14 χλμ και πυκνή βλάστηση. Στα τείχη του φαραγγιού υπάρχουν λαξευμένα σπήλαια που αποτελούσαν ασκητήρια μοναχών και αγίων.
  • Στην Καισαρεία, στην πόλη που γεννήθηκε ο Βασίλειος ο Μέγας, αξίζει να δείτε τα τείχη του Ιουστινιανού και την σκεπαστή αγορά (δεύτερη σε μέγεθος μετά από αυτή της Κωνσταντινούπολης).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου