Translate

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σπάνια Ζώα στην Ελλάδα

     Η κάθε χώρα εκτός από τους τουριστικούς της προορισμούς και τα αξιοθέατά της, έχει να προσφέρει και άλλες εμπειρίες. Είτε είναι γαστρονομικές, με τοπικές συνταγές και αξιοπερίεργα μενού, είτε με τα φυσικά της τοπία και τον πλούτο της χλωρίδας της, αλλά και με τα είδη ζώων που υπάρχουν και ευδοκιμούν στην περιοχή.
     Έτσι και η Ελλάδα, έχει μερικά χαρακτηριστικά είδη ζώων που δεν υπάρχουν ή είναι σπάνια σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτά τα ζωάκια είναι και άγρια, υπό προστασία ή όχι, και οικόσιτα (κατοικίδια). Έτσι έχουμε την γάτα του Αιγαίου που την συναντάμε στα Κυκλαδίτικα νησιά,
τον ελληνικό ποιμενικό στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου κυρίως, τα Σκυριανά αλογάκια που προστατεύονται σε φάρμες της Σκύρου αλλά και σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας όπως η Κέρκυρα, η Αμφίκλεια στον Παρνασσό, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα και η Αύρα Τρικάλων. Αλλά και την θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα, η οποία έρχεται στις παραλίες των Ιόνιων νησιών και κυρίως της Ζακύνθου, αλλά και της  Ηλείας, για να γεννήσει τα αυγά της, την φώκια Μονάχους-Μονάχους, η οποία ζει στα νερά του Αιγαίου και εμφανίζεται στην Άνδρο κυρίως?.
     Πιο αναλυτικά για τις περιοχές της Ελλάδας και τα πιο χαρακτηριστικά ζώα και πτηνά που φιλοξενεί, αναπτύσσουμε παρακάτω:

  • Το Ευρωπαϊκό(κόκκινο) ελάφι (Cervus elaphus), είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα βρίσκεται στην κατηγορία των "κινδυνεύοντων" ζώων της χώρας. Ο προστατευόμενος πληθυσμός εντοπίζεται πλέον στην Πάρνηθα, όπου φαίνεται να ευημερεί. Στην υπόλοιπη χώρα οι αριθμοί του είναι μικροί λόγω του λαθροκυνηγιού και της απώλειας βιοτόπων.
  • Το τσακάλι(Cans aureus) σήμερα απειλείται με εξαφάνιση. Δεν ξεπερνά τα 1500 ζώα. Είναι σχεδόν κατά το ήμισυ φυτοφάγα ζώα που τρέφονται με φρούτα και μούρα, και με ψοφίμια  και μικρά ζώα. Ενίοτε επιτίθενται σε πρόβατα. Βρίσκεται απομονωμένο στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Χαλκιδική, στη Πελοπόννησο, στη Σάμο, στην περιοχή του Αξιού και στην παραλιακή ζώνη της Φωκίδας.
  • Το Δελφίνι είναι το πιο μαγευτικό θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών. Στην χώρα μας εμφανίζονται 9 είδη από τα συνολικά 32 που υπάρχουν παγκοσμίως. Είναι πολύ πιθανό στα ταξίδια σας προς τα νησιά να σας συντροφεύουν δελφίνια που ανταγωνίζονται το πλοίο της γραμμής και επιδίδονται σε παιχνίδια και περίτεχνες βουτιές. Μπορεί επίσης στην διάρκεια των διακοπών σας, στις παραλίες των νησιών να δείτε αυτά τα πανέξυπνα και αξιολάτρευτα πλάσματα.
  • Ο Μαυρογύπας (Aegypius monachus) είναι σπάνιο και τοπικό επιδημητικό είδος που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο. Η θανάτωσή του από δηλητηριασμένα δολώματα, λόγω της διατροφής του με κτηνοτροφικά ζώα, καθώς και η απώλεια ώριμων δέντρων, λόγω υλοτομίας, έχουν μειώσει δραματικά τον πληθυσμό του. Η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελευταίο πληθυσμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εντοπίζεται σε δάση της Πίνδου και στα βουνά τις Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
  • Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) αποτελείται από 150 άτομα, σχηματίζοντας δυο μικρούς πληθυσμούς στην οροσειρά της Πίνδου και της Ροδόπης. Είναι είδος υπό προστασία και απαγορεύεται το κυνήγι και η θανάτωση του. Εάν κάποιος επιθυμεί να θαυμάσει αυτά τα μεγαλοπρεπή ζώα, μπορεί να τα επισκεφτεί σε οργανωμένους χώρους όπου περιθάλπουν πληγωμένα ή πρώην εχμαλοτισμένα ζώα στα ορεινά χωριά της Πίνδου.
  • Ο Κρητικός Αίγαργος (Capra aegagrus creticus) ή αλλιώς γνωστό ως κρι-κρί, αγρίμι ή κρητικό αγριοκάτσικο είναι ένα ενδημικό υποείδος αγριοκάτσικου και η μοναδική μορφή αιγάγρου στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός του περιορίζεται σε 700 κατσίκια που ζουν στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Αξίζει μια επίσκεψη στο φαράγγι της Σαμαριάς, και που ξέρετε μπορεί εκτός από το μεγαλείο της φύσης να θαυμάσετε και αυτό το γεμάτο ενέργεια ζώο.
  • Ο αγριόγατος της Κρήτης είναι το μοναδικό από τα αιλουροειδή που απαντάται στην Ελλάδα και για αρκετά χρόνια δεν είχαν δει αυτό το ζώο, ώσπου το 1996 εντοπίστηκε και μελετήθηκε από φοιτήτριες ένας αγριόγατος. Είναι πολύ δύσκολο να δείτε έναν αλλά τίποτα δεν είναι απίθανο. Πρόκειται για μικρό πληθυσμό αφού είναι εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους και περιορισμένος στο νησί. 
  • Ο Λαγόγυρος (Spermophilus citellus) είναι ένα μικρό θηλαστικό με φουντωτή ουρά. Είναι δηλαδή ένα είδος σκίουρου. Τρέφεται με σπόρους, ρίζες, φύλλα και ασπόνδυλα. Φτιάχνει την φωλιά του στο έδαφος σκάβοντας στοές με πολλές εξόδους. Ευδοκιμεί στην Ελλάδα στην Κοζάνη και στα Γιαννιτσά(Δυτική Μακεδονία), στην κοιλάδα του Αξιού και στην περιοχή των Σερρών(Κεντρική Μακεδονία), και στην Αλεξανδρούπολη, στο Δέλτα του Έβρου(Θράκη). Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και λόγω της επέκτασης των καλλιεργειών και λόγω προβλημάτων υγείας που προκύπτουν από την ενδογαμία.
  • Ο Λύκος και ο Λύγκας, ο λύκος ζει σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από τη Βόρεια Βοιωτία και πάνω, με αριθμό 700 ατόμων, και επιβιώνει σε ομάδες (αγέλες). Ο λύγκας εμφανίζεται κατά καιρούς στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την μόνιμη παρουσία του στην χώρα.
  • Το Σκυριανό αλογάκι είναι η μικρόσωμη φυλή αλόγων της Σκύρου. Πρόκειται για μια από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλο το εύρος της χώρας. Ο πληθυσμός τους σήμερα είναι 260 σε όλη την χώρα εκ των οποίων τα 187 βρίσκονται στην Σκύρο.
  • Η Καρέτα-Καρέτα είναι ένα σπάνιο είδος θαλάσσιας χελώνας που ξεχωρίζει από το καφεκόκκινο κέλυφός της και το μεγάλο κεφάλι. Γεννάει κάθε φορά περίπου 100 αυγά και η περιοχή ωοτοκίας της είναι η Ζάκυνθος, οι παραλίες της Δυτικής Πελοποννήσου, η Κρήτη, η Κεφαλλονιά και λιγότερο η Ρόδος. Πρόκειται για προστατευόμενο είδος και την περίοδο αναπαραγωγής και ωοτοκίας της απαγορεύονται τα ταχύπλοα, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στις παραλίες που πηγαίνει να γεννήσει.
  • Η γάτα του Αιγαίου είναι η μοναδική αυτόχθονη ελληνική φυλή γάτας που πρωτοεμφανίστηκε στις Κυκλάδες. Έχει αναγνωριστεί από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας ως η μόνη ελληνική φυλή. Είναι συγγενής της Τούρκικης Βαν. Έχει ημίμακρο τρίχωμα, κυρίως δίχρωμο ή τρίχρωμο, με το ένα χρώμα να είναι λευκό και να καλύπτει το 1/3 ή τα 2/3του σώματός της. Έχουν μακρυά ουρά,αυτιά με στρογγυλεμένες άκρες και τρίχωμα, πλατύ κεφάλι και σχιστά αμυγδαλωτά  πράσινα μάτια.
  • Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι από τους γνωστότερους σκύλους στην αρχαιότητα. Πρόγονός του είναι ο Μολλοσικός, που τοποθετείται στην αρχαία Ήπειρο. Πρόκειται για μια από τις δύο γνήσιες ελληνικές φυλές σκύλων και γίνεται προσπάθεια σήμερα να αυξηθεί ο πληθυσμός τους, με υιοθεσίες και δωρεάν προσφορές σε βοσκούς.
  • Εκτός από τα θηλαστικά έχουμε και πτηνά σπάνια και υπό εξαφάνιση, όπως είναι ο αργυροπελεκάνος που φωλιάζει στην Μικρή Πρέσπα, στον Αμβρακικό κόλπο και στην λίμνη Κερκίνη με παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 13000, ο βασιλαετός σε μικρούς αριθμούς στην Β. Μακεδονία και Θράκη ως μόνιμος κάτοικος ή ως μεταναστευτικό είδος σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο μαυροπελαργός (Ciconia nigra) συναντάται σε Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Λέσβο 
και Β.Θεσσαλία, η νανοχήνα είναι μεταναστευτικό είδος, που ξεχειμωνιάζει εδώ, και την συναντάμε στην λίμνη Κερκίνη, στην λίμνη Ισμαρίδα και στα Δέλτα του Έβρου και του Νέστου. Ο λεπτόραμφος γλάρος (Larus genei) που εμφανίζεται στην Δυτική Ελλάδα και δεν φωλιάζει πια εδώ, η χουλιαρομύτα, ένα μεταναστευτικό σπάνιο πτηνό που εντοπίζουμε στους μεγάλους υδροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα μας. Το νεροχελίδονο και η αγκαθοκαλημάνα που εμφανίζεται στην Ευρώπη μόνο στην Ελλάδα, στο δέλτα του Νέστου με πληθυσμό μόνο 30-40 ζευγάρια που έχουν απομείνει.
Όπου και να ταξιδέψετε αφιερώστε λίγο χρόνο, ώστε να γνωρίσετε τα ζώα της περιοχής, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και μαρτυρούν την εξέλιξή της στον χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου