Translate

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Φ Λ Ω Ρ Ε Ν Τ Ι Α

      Η Φλωρεντία είναι πρωτεύουσα της ιταλικής περιφέρειας της Τοσκάνης. Ιδρύθηκε το 200 π.Χ., όμως καταστράφηκε από τον Σύλλα το 82 π.Χ. και ξανά ανοικοδομήθηκε επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 59 π.Χ. Την πόλη διαπερνά ο ποταμός Άρνος. Αποτελούσε κέντρο εμπορίου κατά τον Μεσαίωνα, θεωρείται ως η γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης και είναι γνωστή για τις καλές τέχνες και την αρχιτεκτονική της. Τα αξιοθέατά της έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τελούν υπό το καθεστώς της UNESCO.
      Η πόλη άλλαξε πολλές φορές ηγεμόνα και πολίτευμα (μοναρχία-ολιγαρχία-δημοκρατία). Περιληπτικά το 774 ο Καρλομάγνος κατακτά την πόλη, το 1054 περιήλθε στη Ματθίλδη, κόμισσα της Τοσκάνης, η οποία διόρισε τη Φλωρεντία στον Πάπα Γρηγόριο Ζ'. Το 1183 με συνθήκη του Φρειδερίκου Α' οι ιταλικές κοινότητες απέκτησαν κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή έγιναν πόλεις-κράτη. Το 1382 η διοίκηση της πόλης περιέρχεται στους ευγενείς ενώ το 1469 αρχίζει η κυριαρχία του Λαυρέντιου των Μεδίκων και το 1494 οι Φλωρεντινοί κάνουν εξέγερση κατά των Μεδίκων και την πόλη κατακτά ο Κάρολος Η' της Γαλλίας. Το 1512 επανέρχονται οι Μεδίκοι και το 1737 η εξουσία περνάει στον Φραγκίσκο Στέφανο, δούκα της Λωρραίνης, και στην σύζυγό του Μαρία Θηρεσία. Από το 1865 εώς το 1870 γίνεται η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας. Δυστυχώς το 1944 μεγάλο μέρος της πόλης ανατινάσσεται από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρ' όλες τις καταστροφές πολλά αξιοθέατα και έργα τέχνης της πόλης διασώθηκαν και μπορούμε σήμερα να τα θαυμάσουμε. Μερικά από αυτά είναι:

  • Ο καθεδρικός ναός του Ντουόμο(Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε) με τον θαυμαστό τρούλο, αφιερωμένος στην Παναγία. Βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία Πιάτσα ντελ Ντουόμο, ολοκληρώθηκε το 1436. Το εσωτερικό του στολίζεται με αγάλματα, γλυπτά και τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου, του Τζίοτο, του Γκιμπέρτι και άλλων. Ακριβώς δίπλα του 
  • βρίσκεται το μεγάλο κωδωνοστάσιο(καμπανίλε), ένας οκτάγωνος πύργος με ύψος 82 μέτρα, που χτίστηκε το 1334 πιθανώς από τον Τζιότο και ολοκληρώθηκε από τον Αντρέα Πιζάνο, και κοσμείται από πολύχρωμα μάρμαρα, 16 αγάλματα και 54 ανάγλυφα. Πίσω από το ναό βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ιταλίας, το Μουσείο Έργων του Ντουόμο και το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη που κτίστηκε πιθανόν τον 7ο αιώνα, του οποίου οι όψεις κοσμούνται από ανάγλυφες παραστάσεις σε μπρούντζο (έργα του Ανδρέα Πιζάνο 1330 και του Γκιμπέρτι 1425) με θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.
  • Το "Παλάτσο ντέλλα Σινιορία", γνωστό και ως Παλάτσο Βέκκιο, βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία Πιάτσα ντέλλα Σινιορία δίπλα στον ποταμό Άρνο. Κτίστηκε το 1298 με τον χαρακτηριστικό πύργο ύψους 95 μέτρων. Στην πλατεία βρίσκεται επίσης το μουσείο Λότζια ντέι Λάντσι. Μεταξύ των δύο προηγούμενων κτιρίων, βλέπουμε το τριώροφο "Παλάτσο ντελ Ουφίτσι", το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 1560 από τον Τζόρτζιο Βαζόρι και ολοκληρώθηκε 21 χρόνια μετά. Περιέχει έργα ,κυρίως πίνακες ζωγραφικής, από την συλλογή των Μεδίκων.
  • Το "Παλάτσο Πίτι", άρχισε να κτίζεται τον 16ο αιώνα και σήμερα περιλαμβάνει πολλά μουσεία με σημαντικότερο την Παλατινή Πινακοθήκη, με έργα του Ραφαήλ(όπως Η Σχολή των Αθηνών). Όταν το παλάτι πέρασε στα χέρια των Μεδίκων, κατασκευάστηκε το Κορριντόιο Βαζαριάνο (διάδρομος του Βαζάρι), μια ανυψωμένη γέφυρα που περνάει πάνω από το Πόντε Βέκκιο και συνδέει το παλάτι των Πίτι με το Ουφίτσι.
  • Στο δυτικό κομμάτι της πόλης βρίσκονται τα ακόλουθα κτίρια: η "Σάντα Μαρία Νοβέλα"(ναός του 1278), οι ναοί Αγίας τριάδας(13ος αιώνας), Αγίων Αποστόλων(11ος αιώνας) και της Σάντα Μαρία Ματζόρε(13ος αιώνας). Τα κυριότερα παλάτια της περιοχής είναι αυτά των Κορσίνι, Φερρόνι, Στρότσι και Ρουτσελάι.
  • Ο ναός του Αγίου Λαυρεντίου χτίστηκε τον 4ο αιώνα και ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά τον 15ο αιώνα. Στην Μονή βρίσκεται και η περίφημη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη των Μεδίκων, με συγγραφικά έργα και παλιά χειρόγραφα μεγάλης αξίας Επίσης στην περιοχή βρίσκονται ο ναός του Αγίου Μάρκου και τα παλάτια Παλάτσο Μεντίτσι-Ρικάρντι, Παντολφίνι και Πούτσι.
  • Στην επαρχία της Τοσκάνης υπάρχουν επίσης και άλλες κοντινές πόλεις στην Φλωρεντία με ξακουστά μνημεία, όπως η Πίζα με τον ομώνυμο κεκλιμένο πύργο της Πίζας, που έκανε να κατασκευαστεί από το 1172 μέχρι το 1350. Αποτελείται εξολοκλήρου από μάρμαρο και υψώνεται σε 6 ορόφους. Την κλίση του, την οφείλει στο χαλαρό έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκε.
  • Άλλη πόλη της Τοσκάνης είναι η Σιένα, μια μεσαιωνική πόλη, όπου δεν επιτρέπονται οχήματα και αποτελεί και αυτή Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Απέχει από την Φλωρεντία περίπου μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου