Η Ιστορία Χριστουγέννων και Ελληνικά Έθιμα
Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων έγινε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ. Άλλες Ιστορικές πηγές επισημαίνουν πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335. Τα Χριστούγεννα στην αρχή γιορτάζονταν μαζί με τα Θεοφάνια ώσπου ο Πάπας Ιούλιος Α' θέσπισε ως επέτειο των Χριστουγέννων την 25η Δεκεμβρίου. Στον καθορισμό της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας εορτασμού συντέλεσαν προφανώς η μεγάλη εθνική εορτή του "ακατανίκητου" θεού Ήλιου (Dies Natalis Solis Invicti) και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με την έννοια ότι η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό.

Βιβλική περιγραφή της γέννησης του Χριστού
Επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου και του Ηγεμόνα της Συρίας Κυρήνιου, διατάχθηκε απογραφή του πληθυσμού σε όλη την Αυτοκρατορία. Τότε ένας άγγελος εμφανίστηκε στον Ιωσήφ και τον ενημέρωσε για την γέννηση του Θεανθρώπου από την Παρθένο Μαρία. Έτσι ο Ιωσήφ πήρε την Μαρία και κατευθύνθηκαν προς τη Βηθλεέμ της Ιουδαίας όπου και γεννήθηκε ο Ιησούς. Βασιλεύς της περιοχής ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας. Με την γέννηση του Χριστού, άγγελος κυρίου εμφανίστηκε σε έναν βοσκό και του ανήγγειλε τα χαρμόσυνα νέα. Ενώ συμβαίνουν αυτά άστρο φωτεινό εξ Ανατολής οδηγεί τρεις Μάγους (Γκασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ) προς τα Ιεροσόλυμα, που μετά από συνάντηση με τον Βασιλέα Ηρώδη, συνεχίζουν και φθάνουν στη Βηθλεέμ και μαζί με τους βοσκούς προσκυνούν τον Θεάνθρωπο προσφέροντας Χρυσόν Λίβανο και Σμύρνα.
Έθιμα-Παράδοση


Στη Θεσσαλία, στη Ρούμελη, στο Μωριά αλλά και στη Νησιωτική Ελλάδα, κυρίως του Αιγαίου, χαρακτηριστικά της γιορτής των Χριστουγέννων ήταν το διαρκές άναμμα της φωτιάς (κρατάει όλο το Δωδεκαήμερο) που έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα κατά των καλικάντζαρων και των κακών πνευμάτων και το σφάξιμο και μαγείρεμα του γουρουνιού. Όσοι δεν είχαν γουρούνι σφάζανε γίδα ή πρόβατο. Στόλιζαν το σπίτι με κλαδιά κέδρων και αγριοκερασιάς. Δεν λούζονταν, γιατί το θεωρούσαν γρουσουζιά, κι έβαζαν ένα αγοράκι να κάνει ποδαρικό.
Κορινθία

Ήπειρος
Στην Ήπειρο έχουν μια ωραία συνήθεια που τη βασίζουν σε μια παλιά παράδοση. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήτανε νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους. Από τότε έχουν την συνήθεια στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει για επίσκεψη και τα χρόνια πολλά σε σπίτι γείτονα ή στο πατρικό τους, να κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι αναμμένο.
Μακεδονία
Στα χωριά της Βορείου Ελλάδας, ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια τις παραμονές των γιορτών για το Χριστόξυλο, ένα γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά που θα καίει συνέχεια στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Ο κόσμος πιστεύει ότι καθώς καίγεται το ξύλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στην σπηλιά της Βηθλεέμ.
Κεντρική Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου