Translate

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ - ΦΛΑΜΕΝΚΟ



   Η Ανδαλουσία είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας και η νοτιότερη αυτής. Έχει πρωτεύουσα την Σεβίλλη και πρόκειται για την είσοδο της Μεσογείου, αφού όλα τα πλοία περνάνε  από τα στενά του Γιβραλτάρ. Στα νότια βρέχεται και από την Μεσόγειο και από τον Ατλαντικό. Στα εδάφη της κατοίκησαν οι Άραβες, στους οποίους "χρωστάει " και το όνομά της. Είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλη και παλιά ιστορία , αφού στα εδάφη της έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας(όπως πέτρινα εργαλεία και σπηλαιογραφήματα) από το 20000 π.Χ. Πολλοί  λαοί πέρασαν και έφεραν τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους. Μερικοί από αυτούς τους λαούς ήταν οι Ίβηρες(φυλή των Βάσκων), οι Έλληνες, οι Καρχιδόνιοι, οι Ρωμαίοι και τέλος οι Καστιλλιάνοι και άλλοι από ευρωπαϊκές χώρες.
   Η Ανδαλουσία έχει 8 επαρχίες, την Σεβίλλη, την Κόρδοβα, την Γρανάδα, την Αλμερία, το Καδίθ, την Μάλαγα, την Ουέλβα και την Χαέν
    Στην Γρανάδα, μια από τις ομορφότερες και ιστορικότερες πόλεις της Ισπανίας που είναι χτισμένη στη συμβολή δύο ποταμών, υπάρχουν τα εξής αξιοθέατα:
  • Η Αλάμπρα είναι παλάτι και φρούριο των Μαυριτανών και τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Αποτελείται από την ακρόπολη Αλκαζάμπα, παλάτια, 13 πύργους και αμυντικά παρατηρητήρια. Ονομαστό είναι το Αίθριο των Λεόντων, όπου υπάρχει το Συντριβάνι των Λεόντων, μια αλαβάστρινη λεκάνη που στηρίζεται σε 12 μαρμάρινα λευκά λιοντάρια. Άλλα αξιοθέατα της Αλάμπρας είναι η Αίθουσα της Δικαιοσύνης, το Αίθριο του Συμβουλίου, το Αίθριο του Βεστιάριου και το Βεστιάριο της Βασίλισσας.
  • Το παλάτι της Χενεραλίφε, μια έπαυλη που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα. Έχει μεγαλειώδεις κήπους με περιφράξεις θάμνων, συντριβάνια, δρόμους με κυπαρίσσια και σπήλαια.
Στο Καδίθ στα Στενά του Γιβραλτάρ τα αξιοθέατα είναι:
  • Οι Ηράκλειες Στήλες, που βρίσκονται στο πορθμό του Γιβραλτάρ. Στην Ελληνική μυθολογία οι Ηράκλειες Στήλες, ήταν δυο στύλοι που είχε στήσει ο Ηρακλής όταν πήγε τα μήλα των εσπερίδων στον Ευρυσθέα.
Η Κόρδοβα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και το κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Ο Καθεδρικός ναός της Μεσκίτα της Κόρδοβα, είναι ένα αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 785 και αποτελεί δείγμα ένωσης του χριστιανικού και του ισλαμικού στοιχείου. Είναι το μεγαλύτερο τέμενος της Ευρώπης.
  • Το φρούριο της Καλαχόρα χτίστηκε το 1369 από τον Ερρίκο Β΄ της Καστίλης και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και αργότερα ως σχολείο θηλέων τον 19ο αιώνα.
  • Το Αρχαιολογικό μουσείο  της πόλης, όπου βρίσκονται ρωμαϊκά αγάλματα και μωσαϊκά καθώς και εκθέματα από το μαυριτανικό πολιτισμό. Επίσης υπάρχουν η Galeria de la tortura (Μουσείο Βασανιστηρίων) και το Μουσείο Καλών Τεχνών με έργα του Γκόγια και του Μουρίγιο.
  • Άλλα αξιοθέατα είναι μια παλιά συναγωγή(μια από τις τρεις στην Ισπανία), το Κάστρο Αλμοδοβάρ, τα λουτρά και το χαλιφάτο και η εβραϊκή συνοικία Τζουντερία .
Η Μάλαγα είναι η πατρίδα του μεγάλου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο.

Η Ουέλβα είναι η πόλη απ' την οποία ξεκίνησε ο Χριστόφορος Κολόμβος  το ταξίδι του. Όλη η πόλη είναι αφιερωμένη στην ουσία στον Κολόμβο με πολλά μουσεία και μνημεία.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει πολλά εκθέματα φοινικής και ελληνικής προέλευσης, καθώς και τοιχογραφίες από τη ζωή του Χριστόφορου Κολόμβου φυσικά.
  • Ο ναός του Αγίου Πέτρου, είναι η αρχαιότερη εκκλησία της πόλης, κατασκευάστηκε μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα . Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε  ως οχυρό ενάντια στους Πορτογάλους ενώ αργότερα ως κάστρο.
Η Σεβίλλη είναι η πρωτεύουσα (καλλιτεχνική, οικονομική, πολιτιστική) της Ανδαλουσίας. Τα αξιοθέατα της είναι τα εξής:
  • Ο Καθεδρικός ναός της Santa Maria, ηλικίας 600 ετών.
  • Το Αlcazar είναι ένα σύμπλεγμα παλατιών, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως οικία της Βασιλικής Οικογένειας ή των αρχηγών κρατών που επισκέπτονται την πόλη.
  • Επίσης τα Μουσεία Καλών Τεχνών, Ταυρομαχιών, Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο.
Η Χαέν βρίσκεται στο κέντρο της Ανδαλουσίας και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου του κόσμου. Τα αξιοθέατά της είναι:
 
  • Το Κάστρο de Santa Catalina, το οποίο κατασκευάστηκε τον 8ο αιώνα.
  • Ο Καθεδρικός ναός της Αναγέννησης, χτισμένος πάνω σε ένα παλιό Τέμενος το 1249.
  • Τα Μουσεία Καλών Τεχνών, Catedralicio, dela Virgen dela Capilla και το αρχαιολογικό μουσείο.
 
 
    Αναπόσπαστο κομμάτι της Ανδαλουσίας είναι το Φλαμένκο, αφού εκεί γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε από το πάντρεμα της Αραβικής, της Ανδαλουσιανής, της Σεφαρδιτικής και της Τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή.
    Το τραγούδι Φλαμένκο καθιερώθηκε τον 17ο αιώνα. Παλιότερα ήταν γνωστό ως Κάντε Χόντο, μια ανδρική φωνή που διηγείται λυπητερές ιστορίες. Μετά προστέθηκαν  ο χορός και η κιθάρα. Είδη Κάντε Χόντο είναι η σερίγια, οι σολεάρες, η τόνα και η καρθελέρα. Υπάρχει και το Κάντε Τσίκο, που σημαίνει μικρό τραγούδι και αφηγείται πιο ανάλαφρα θέματα όπως τον έρωτα, τη φύση και τη χαρά. Είδη Κάντε Τσίκο αποτελούν η αλεγρία, η μπουλιέρα και το τάνγκο.
    Ο χορός Φλαμένκο δεν έχει βήματα. Είναι αυτοσχεδιασμός, είναι ψυχή και έκφραση. Ταξιδέψτε κι εσείς με τους ήχους του Φλαμένκο μέχρι την Ανδαλουσία, και περιηγηθείτε σε μια μαγική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου