Translate

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

       Β Ο Υ Δ Α Π Ε Σ Τ Η

  Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Έγινε μια ενιαία πόλη όταν το 1873 συγχωνεύτηκαν οι πόλεις Buda(Βούδα), Obuda(Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και Pest(Πέστη). Η ιστορία της ξεκινάει το 89 μ.Χ. περίπου, όπου ιδρύθηκε η πόλη Aquincum της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η περιοχή έγινε έπειτα πατρίδα για τους Αβάρους και κάποιους σλαβικούς λαούς, όταν τελικά καταλήφθηκε το 900μ.Χ. από τους Μαγυάρους της κεντρικής Ασίας και προγόνους των σημερινών Ούγγρων. Το 1361 η Βουδαπέστη έγινε πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Αργότερα τον 16ο αιώνα κατακτήθηκε μεγάλο μέρος της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου το 1541 η Βούδα και η Πέστη έπεσαν στα χέρια των εισβολέων. Το 1686 η Πέστη ανακατακτήθηκε από τους Αψβούργους. Η Βουδαπέστη ήταν η πρώτη πρωτεύουσα βόρεια των Άλπεων που έγινε κέντρο της Αναγέννησης. Παρά της κατακτήσεις δεν υπήρξαν πάρα πολλές φθορές και λεηλασίες στα μνημεία της πόλης. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
  • Το Βuda Castle Hill, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είναι ορατό από παντού στην πόλη της Βουδαπέστης. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτιρίων με πλακόστρωτα δρομάκια. Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας βρίσκεται και η εκκλησία Matthias. Το Βuda Castle ολοκληρώθηκε το 1265 από τον βασιλιά Bela IV της Ουγγαρίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια με Γοτθική αρχιτεκτονική της περιόδου του Μεσαίωνα. Οι τελευταίες επισκευές και προσαρτήσεις στο παλάτι έγιναν απ' τον βασιλιά Μatthias Corvinus, ο οποίος προσέθεσε στοιχεία της Αναγεννησιακής τέχνης. 
  • Δυστυχώς ελάχιστα έχουν διατηρηθεί σήμερα λόγω της κατάκτησης από τους Οθωμανούς που πήραν αρκετά έργα τέχνης όπως τα μπρούντζινα αγάλματα της θεάς Αθηνάς, της Άρτεμης και του Ηρακλή (τα οποία σε κάποια εξέγερση καταστράφηκαν από φανατικούς μουσουλμάνους) και άφησαν το παλάτι να ερειπωθεί. Κατά την προσπάθεια ανάκτησής του από τους Αψβούργους, πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς. Στον προαύλιο χώρο του παλατιού αγάλματα και γλυπτά όπως το Συντριβάνι του Matthias, το μνημείο του Πρίγκηπα Ευγένιου του Savoy, το μυθολογικό πουλί Turul, το συντριβάνι με τα παιδιά που ψαρεύουν και άλλα, διακοσμούν τον περίγυρο του προαυλίου. 
  • Στο κάστρο βρίσκεται και το Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστης. Τα πιο αξιόλογα έργα της συλλογής του μουσείου είναι τα γοτθικά αγάλματα του κάστρου και μια μεταξένια ταπετσαρία του 14ου αιώνα , διακοσμημένη με το έμβλημα των Angevin. Στο ίδιο συγκρότημα κτιρίων βρίσκεται και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας και η Εθνική Βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα από την βιβλιοθήκη του βασιλιά Matthias, κώδικες και βιβλία μεγάλης αξίας.
  • Η Όπερα της Βουδαπέστης, θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο με εκπληκτική ακουστική. Χτίστηκε το 1880 σε Αναγεννησιακό ρυθμό με στοιχεία Μπαρόκ. Μπροστά από το κτίριο βρίσκονται τα αγάλματα των Feren Erkel (συνθέτη του εθνικού ύμνου της Ουγγαρίας) και Franz Liszt (πιο γνωστός Ούγγρος συνθέτης).
  • Η γέφυρα Chain Bridge, ήταν η πρώτη γέφυρα που ένωσε την Βούδα με την Πέστη και διέσχισε τον Δούναβη. Πρωτοολοκληρώθηκε το 1894 αλλά κάηκε στην διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και ανοικοδομήθηκε το 1949. Η διακόσμηση είναι εξολοκλήρου από χυτό σίδερο. Μια μεγάλη δωρεά για την ίδρυση της γέφυρας έγινε από τον Έλληνα έμπορο Γιώργο Σίνα
  • Το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, είναι ένα θαυμάσιο κτίριο, παράδειγμα νέο-γοτθικής αρχιτεκτονικής. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κτίριο κοινοβουλίου στον κόσμο. Χτίστηκε από τον Στέιντλ και αποτελείται από 691 αίθουσες. Η είσοδός του φυλάσσεται από δύο μεγάλους λέοντες και στο κέντρο του κτιρίου βρίσκεται η Αψιδωτή Αίθουσα με τους 16 βασιλείς να στολίζουν τους κίονες της αίθουσας.
  • Ο ναός του Matthias(Ματθαίου), είναι μια εκκλησία 700 χρόνων. Πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Matthias. Εδώ γίνονταν οι στέψεις και οι γάμοι των Ούγγρων βασιλέων. Έχει πολλά και διαφορετικά στοιχεία διακόσμησης από τις συνεχείς επεμβάσεις των βασιλιάδων με πιο χαρακτηριστικές τις κρυμμένες εικόνες του βασιλιά Λουδοβίκου, τον Πύργο Bela και την Ανάληψη της Παρθένου Μαρίας.
  • Η πλατεία των Ηρώων είναι η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή πλατεία της πόλης. Στην μέση της πλατείας δεσπόζει το Μνημείο της Χιλιετίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1896 για τον εορτασμό των 1000 χρόνων ιστορίας των Μαγυάρων. Στην βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται το Μουσείο Καλών Τεχνών, ενώ στην νότια πλευρά η Kunsthalle, ένας εκθεσιακός χώρος για τις σύγχρονες τέχνες.
  • Ο Λόφος Gellert, προσφέρει μια από τις καλύτερες πανοραμικές θέας στην πόλη. Πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο Gellert, ο οποίος σκοτώθηκε από ειδωλολάτρες το 1046, οι οποίοι τον έριξαν από τον λόφο λόγω του αγώνα του κατά του Χριστιανισμού. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται το άγαλμα της Ελευθερίας της Βουδαπέστης (μια γυναίκα που κρατάει ένα φύλλο φοίνικα) και η Citadel, ένα βασιλικό οχυρό που χτίστηκε το 1848 από τον Julius Jacob von Haynau, στρατηγό της Μοναρχίας του Χασβούργου.
  • Τα Ιαματικά Λουτρά, είναι ένα από τα απομεινάρια της τούρκικης επιρροής στην Ουγγαρία. Τα λουτρά της Βουδαπέστης θερμαίνονται από φυσικές ιαματικές πηγές. Μετά την δύση του ηλίου οι πισίνες μετατρέπονται σε club, καθώς είναι χώρος διαφόρων εκδηλώσεων. 
  • Η Μεγάλη Συναγωγή, είναι η μεγαλύτερη συναγωγή στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. καθώς μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 3000 προσκυνητές. Χτίστηκε μεταξύ του 1854 και 1859 σε νέο-μαυριτανικό στυλ. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν στάβλος και σαν κύριο κέντρο επικοινωνίας από τους Γερμανούς. Σήμερα είναι το κύριο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας
  • Επίσης αξιοθέατα είναι η Κεντρική Αγορά με τα παραδοσιακά ντόπια εδέσματα, η Ακαδημία Μουσικής της Βουδαπέστης που ιδρύθηκε το 1875 από τον συνθέτη Franz Liszt, σε Art Nouvaeu στυλ και το City Park, με το κάστρο Vajdahunyad και πλήθος αγαλμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου