Translate

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

     Π Α Σ Χ Α Λ Ι Ν Α   Ε Θ Ι Μ Α   Σ Τ Ο Ν   Κ Ο Σ Μ Ο

     Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Έτσι, όπως έχουμε εμείς ήθη, έθιμα και παραδόσεις του Πάσχα, έχουν και στις υπόλοιπες χώρες. Άλλα μοιάζουν με τα δικά μας, όπως τα αυγά και τα τσουρέκια, ή τα οικογενειακά δείπνα, ενώ άλλα είναι πιο περίεργα και έχουν την καταγωγή τους από την ξεχωριστή κουλτούρα και ιστορία του κάθε λαού. Μερικά από αυτά τα ξεχωριστά έθιμα είναι τα εξής:
  • Ένα από τα πιο περίεργα έθιμα της περιόδου του Πάσχα, το συναντάμε στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και την Σλοβακία. Κατά την παράδοση την Μεγάλη Δευτέρα οι άνδρες "μαστιγώνουν" τις γυναίκες, με χειροποίητα μαστίγια φτιαγμένα από κλαδιά ιτιάς και διακοσμημένα με κορδέλες στα άκρα. Το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία, που σύμφωνα με τον θρύλο γίνεται ώστε οι γυναίκες να διατηρήσουν την ομορφιά τους και την υγεία τους.
  • Στην συνέχεια οι γυναίκες με την σειρά τους οι γυναίκες με την σειρά τους ρίχνουν έναν κουβά κρύο νερό στους συζύγους τους για τον ίδιο λόγο. Επίσης χαρακτηριστικό του Πάσχα στην Τσεχία είναι τα ιδιαίτερα διακοσμημένα αυγά, όπου αφαιρείται ο κρόκος και το ασπράδι και διακοσμείται το κέλυφος με χρώματα και με σκαλίσματα. Αυτή η τεχνική ονομάζεται Kraslice.
  • Στην Φιλανδία τα παιδιά μασκαρεύονται και μαζεύουν τα πρώτα κλαδιά των δέντρων που ανθίζουν, τα στολίζουν με χαρτόνια και κορδέλες και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι προσφέροντάς τα. Ως αντάλλαγμα παίρνουν γλυκά. Είναι μια γιορτή της Άνοιξης, Στην δυτική Φιλανδία δε, το στοιχείο των εορτασμών είναι τα πυροτεχνήματα, τα οποία ρίχνονται ώστε να τρομάξουν οι μάγισσες που τριγυρνάνε στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.
  • Στην Ισπανία, στην μεσαιωνική πόλη Verges, τη Μεγάλη Τρίτη λαμβάνει χώρα ένας παραδοσιακός χορός, ο χορός του θανάτου. Μέσα στους στενούς μεσαιωνικούς δρόμους, οι άνθρωποι μασκαρεμένοι ως σκελετοί και φαντάσματα. με κουτιά γεμάτα στάχτη στα χέρια, παρελαύνουν και συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία τα μεσάνυχτα. Τότε αρχίζει ο χορός που διαρκεί μέχρι τις 3 το πρωί, οπότε τα φαντάσματα προσκαλούν την Αγία Τριάδα.
  • Στην γαλλική πόλη Χόξ, περισσότερα από 4500 αυγά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας που προορίζεται για την σίτιση 1000 ατόμων. Επίσης στην Γαλλία περίοπτη θέση έχουν τα στολισμένα αυγά, σοκολατένια ή μη.
  • Στην Ελβετία και συγκεκριμένα στα μικρά χωριά, οι ντόπιοι στολίζουν τις βρύσες τους με χρώματα και λουλούδια, και τις μετατρέπουν σε πασχαλινά πηγάδια. Σκοπός όλης της διαδικασίας είναι ο εορτασμός του νερού, που δίνει ζωή στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.
  • Στην Γερμανία την περίοδο του Πάσχα, όλα τα ξεραμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα καίγονται. Η πράξη αυτή συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης και το τέλος του κρύου χειμώνα. Και εδώ, όπως σε όλες τις βόρειες χώρες, πασχαλινή συνήθεια είναι το κυνήγι των πασχαλινών αυγών που κρύβουν οι γονείς στους κήπους των σπιτιών ώστε να τα βρουν τα παιδιά.
  • Στην Βρετανία λαμβάνει χώρα μια περίεργη παρέλαση. Στην πόλη Χάνγκερφορντ οι νεοδιορισμένοι αστυνομικοί καλούν όλους τους άνδρες στο Δημαρχείο της πόλης σφυρίζοντας ένα σύνθημα. Δύο άντρες επιλέγονται να παρελάσουν σε όλη την πόλη μοιράζοντας πορτοκάλια στις διερχόμενες κυρίες, και σε αντάλλαγμα παίρνουν ένα φιλί. Επίσης σε όλη την χώρα τα παιδιά φτιάχνουν μπάλες από αυγά, τις οποίες τις κυλάνε σε απότομους λόφους. Όποια μπάλα φτάσει πρώτη στον τερματισμό κερδίζει και ένα έπαθλο, συνήθως γλυκά.
  • Στις Βερμούδες, την Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς, που συμβολίζουν την Ανάληψη του Χριστού στους Ουρανούς. Η ιστορία λέει ότι ο "δάσκαλος" χρειαζόταν ένα απλό και κατανοητό σύμβολο για να βοηθήσει τους μαθητές του να καταλάβουν την έννοια της Ανάληψης. Έτσι έφτιαξε έναν χαρταετό, τον διακόσμησε με την εικόνα του Χριστού και τον πέταξε στον ουρανό.
  • Στην Πολωνία κατά την διάρκεια του Πάσχα και συγκεκριμένα την Δευτέρα του Πάσχα, λαμβάνει χώρα ένα περίεργο έθιμο, το Smingus-dyngus. Το έθιμο αυτό κρατάει από τον 15ο αιώνα και στην διάρκειά του τα αγόρια πετάνε νερό στα κορίτσια. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στρώνουν το πασχαλινό τραπέζι και στην μέση τοποθετούν ένα ζαχαρένιο αρνί, προς τιμή του Χριστού. Δεν επιτρέπεται ο καπνός, γι'αυτό και δεν σερβίρονται ζεστά γεύματα.
  • Στην Ιρλανδία εκτός από τις παραδόσεις του Πάσχα, που γίνονται σε όλον τον χριστιανικό κόσμο, υπάρχουν έθιμα τα οποία έχουν την καταγωγή τους στις Κέλτικες παραδόσεις όπως ο χορός της αυγής, η κηδεία της ρέγγας και ο χορός του κέικ.
  • Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Φλωρεντία, χαρακτηριστικό έθιμο είναι η ανατίναξη του κάρου, κατά το οποίο μια άμαξα γεμάτη με πυροτεχνήματα ανατινάσσεται στην διάρκεια του ύμνου Gloria την Κυριακή του Πάσχα. Έτσι όταν η άμαξα φτάσει μπροστά από το Duomo, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φώς μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού και την ρίχνει στην άμαξα.
  • Στις Φιλιππίνες διαδραματίζεται το μαρτυρικό έθιμο της αυτό-σταύρωσης, όπου ευσεβείς Καθολικοί δοκιμάζουν να σταυρωθούν, αναβιώνοντας έτσι το Θείο Δράμα. Σκοπός της τελετουργίας αυτής είναι η κάθαρση και η άφεση αμαρτιών.
  • Στη Αίγυπτο, την Μεγάλη Δευτέρα, παρά την αυστηρή νηστεία που ακολουθούμε την εβδομάδα των Παθών, τρώνε ψάρι το οποίο προηγουμένως ήταν θαμμένο στο χώμα. Η παράδοση αυτή χρονολογείται από το 2700 π.Χ.
     Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ στον Ορθόδοξο κόσμο το Πάσχα συμβολίζει την νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο με την Ανάσταση του Χριστού, στις περισσότερες βόρειες χώρες σημαίνει τον ερχομό της Άνοιξης και επομένως της αναγέννησης της φύσης. Παρόλα αυτά γιορτάζεται παντού με την οικογένεια και τους φίλους. Είναι η καταλληλότερη περίοδος για να γιορτάσετε και να βρεθείτε με την οικογένειά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου