Translate

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

A Μ Σ Τ Ε Ρ Ν Τ Α Μ

          Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Παρ' όλο που το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της χώρας, δεν είναι ούτε η πρωτεύουσα της επαρχίας που βρίσκεται (είναι το Χάαρλεμ), ούτε η έδρα της κυβέρνησης (Χάγη).Έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, που δημιουργήθηκε κυρίως το 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας. Την περίοδο εκείνη χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλιάς πόλης τα χράχτεν, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια. Στις όχθες των καναλιών υπάρχουν όμορφα σπίτια και αρχοντικά, που αποτελούσαν οικίες για τους μεγαλεμπόρους και τους επιχειρηματίες της Χρυσής εποχής. 
        Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια περιλαμβάνονται στον κατάλογο διατηρητέων μνημείων της πόλης. Η κυρίως πόλη "κάθεται" πάνω σε 90 νησίδες(που δημιουργήθηκαν τεχνητά από τα χράχτεν) και μετράει 1539 γέφυρες, με τις 252 στο κέντρο της. Το Άμστερνταμ έχει πάρα πολλά μουσεία (πάνω από 80). Πολλά από αυτά βρίσκονται στην Πλατεία Μουσείου. Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής :
  • Το Κρατικό Μουσείο του Άμστερνταμ είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο της πόλης. Είναι ένα πανέμορφο κτίριο που ανήκει στα 100 ολλανδικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στις 200 αίθουσές του εκτίθενται έργα που αφορούν κυρίως στην ιστορία και την τέχνη της Ολλανδίας. Φιλοξενεί σπουδαία έργα ζωγραφικής με μεγαλύτερα ονόματα εκείνα των Ρέμπραντ, Χάλς, Φερμίιρ και Στέιν. Οι κορυφαίοι πίνακες είναι η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ και Η Κοπέλα με το Γάλα του Φερμίιρ.
    Νυχτερινή Περίπολος
  • Το Μουσείο της Πόλης, βρίσκεται και αυτό στην Πλατεία Μουσείου και έχει έργα του 19ου και του 20ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1874 και περιλαμβάνει γύρω στα 90000 έργα των Σεζάρ, Ροντέν, Ματίς, Πικασό, Μόντριααν, Γουόρχολ και άλλων καλλιτεχνών.
  • Το Μουσείο Βαν Γκογκ αποτελεί το σπουδαιότερο μουσείο στον κόσμο με αναφορά στον μεγάλο ζωγράφο. Βρίσκεται επίσης στην Πλατεία Μουσείου και ιδρύθηκε τ 1964. Περιλαμβάνει περίπου 200 πίνακες, 500 σχέδια και 700 επιστολές του Βαν Γκογκ αλλά και βιβλιοθήκη με 23000 έργα. Στο μουσείο εκτίθενται και έργα άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ο Μονέ, Γκωγκίς, Πικασό, Σερά και ο Τουλούζ Λωτρέκ.
  • Το Μουσείο των Τροπικών, είναι ένα εθνολογικό μουσείο με αναφορά στους λαούς των τροπικών περιοχών. Περιέχει παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης από διάφορους πολιτισμούς όπως της Ινδονησίας, της Ν. Γουινέας και του Σουρινάμ.
  • Το Μουσείο του Άμστερνταμ, μέχρι το 2010 λεγόταν Ιστορικό Μουσείο του Άμστερνταμ, αναφέρεται στο παρελθόν και το παρόν της πόλης, με συλλογές από πίνακες, αγάλματα, λιθοτυπίες, σχέδια, βιβλία, είδη υαλουργίας, υφαντικής, κεραμικής, μηχανήματα, έπιπλα και άλλα. Ιδρύθηκε το 1926 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
  • Το Εβραϊκό Μουσείο ιδρύθηκε το 1932 και περιελάμβανε παραδοσιακά και ιστορικά αντικείμενα του εβραϊκού πολιτισμού. Πολλά από αυτά κατασχέθηκαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να επιστραφούν.
  • Το Σπίτι του Ρέμπραντ, είναι το οίκημα που διέμενε ο μεγάλος ζωγράφος την περίοδο 1639-1658 και εκτίθενται σχέδια και καθημερινά αντικείμενα του Ρέμπραντ.
  • Το Μουσείο Τισό είναι ένα από τα μικρότερα ομώνυμα μουσεία ομοιωμάτων. Παρ' όλα αυτά έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
  • Το Σπίτι της Άννας Φράνκ, αποτελεί οικοδόμημα του 1635 και είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία και από άλλους επιφανείς πολίτες του Άμστερνταμ. Από το 1940 κατοικήθηκε από τον Όττο Φρανκ και την οικογένειά του. Η ιστορία της κόρης του Άννας και του Ημερολογίου της είναι το κυρίαρχο στοιχείο της συγκεκριμένης οικίας. Η Άννα Φρανκ ήταν ένα κοριτσάκι εβραϊκής καταγωγής που την περίοδο της γερμανικής κατοχής και των διώξεων, κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της και άλλους Εβραίους, σε κρυμμένο χώρο της οικίας της για περίπου δύο χρόνια και ένα μήνα, μέχρι την ανακάλυψη και αποστολή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το ημερολόγιο έκδωσε ο πατέρας που ήταν ο μοναδικός επιζών. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, έγινε μπεστ σέλερ και διασκευάσθηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και την όπερα.
  • H Παλαιά Εκκλησία είναι η παλαιότερη εκκλησία του Άμστερνταμ και το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1306 και στην αρχή ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος. Είναι προτεσταντική εκκλησία και διαθέτει εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο που ανήκει στα 100 κορυφαία Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Άμστερνταμ.
  • Η Νέα Εκκλησία, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, στην πλατεία Νταμ, δίπλα στο Βασιλικό Παλάτι. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και είναι νεογοτθικού ρυθμού. Χρησιμοποιήθηκε για τις βασιλικές στέψεις, μεταξύ των οποίων και της Βεατρίκης το 1980. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται πλέον ως εκκλησία αλλά ως χώρος διαφόρων εκδηλώσεων.
  • Το Βασιλικό Παλάτι βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην πλατεία Νταμ. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1648 και 1665 ως δημαρχείο. Το κτίριο στηριζόταν σε 13659 ξύλινους πασσάλους και το κύριο δομικό υλικό του είναι ο αμμόλιθος Μπεντχάιμερ, ενώ στο εσωτερικό του κυριαρχεί το μάρμαρο. Έχει είσοδο με διακόσμηση κορινθιακού ρυθμού, 2 ορόφους και εντυπωσιακή κεντρική σάλα με διαστάσεις μήκους 40, ύψους 30 και πλάτους 20 μέτρων. Η χρήση του άλλαξε όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1808, ως βασιλική κατοικία. Σήμερα στεγάζει όλες τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Ολλανδική βασιλική οικογένεια.
  • Η Στόπερα βρίσκεται στο κέντρο του Άμστερνταμ, πάνω στον ποταμό Άμστελ. Στεγάζει το δημαρχείο, την Όπερα, το Μπαλέτο και την Συμφωνική Ορχήστρα της Ολλανδίας. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1982 και 1986.
  • Το Μπέρλάχε είναι ένα κτίριο στην Ντάμρακ, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1898 και του 1903, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χέντρικ Πέτρους Μπέρλάχε. Το βασικό  δομικό του υλικό είναι το κόκκινο τούβλο ενώ διαθέτει 3 ορόφους, γυάλινη οροφή και πύργους ύψους 40 μέτρων στην είσοδο. Χρησιμοποιήθηκε ως χρηματιστήριο, ανταλλακτήριο αγαθών, ταχυδρομείο, τηλεφωνικό κέντρο, αστυνομικό τμήμα, συνεδριακός και συναυλιακός χώρος.
  • Το Μάγκνα Πλάζα βρίσκεται πίσω απ' το βασιλικό παλάτι. Παλαιότερα ήταν το Κεντρικό Ταχυδρομείο του Άμστερνταμ, ενώ σήμερα αποτελεί εμπορικό κέντρο. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1895 και 1899.
  • Το Κτίριο του Κεντρικού Σταθμού βρίσκεται πάνω στον ποταμό Έι και αποτελεί διαχωριστικό του ιστορικού κέντρου από τις βόρειες συνοικίες. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1881 και 1889 πάνω σε τρία τεχνητά νησιά. Διαθέτει θόλο από χυτοσίδηρο με άνοιγμα 40 μέτρων και εντυπωσιακή είσοδο νεοαναγεννησιακού ρυθμού.
  • Επίσης γνωστά είναι η "Κόκκινη Συνοικία" με τα κόκκινα σπίτια, τα κόφι σοπς και φυσικά το λουλούδι σύμβολο της Ολλανδίας, οι τουλίπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου