Translate

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

          Μ Α Λ Τ Α  -  Η   Χ Ω Ρ Α   Τ Ω Ν   Ι Π Π Ο Τ Ω Ν

       Η Μάλτα είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος που αποτελείται από επτά νησιά, στο μέσο της Μεσογείου. Η επίσημη γλώσσα είναι τα μαλτέζικα και τα αγγλικά. Είναι η μικρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πληθυσμό μόλις στις 410000. Από το νησιωτικό σύμπλεγμα μόνο τα τρία μεγαλύτερα νησιά κατοικούνται, η Μάλτα, το Γκόζο και το Κομίνο.
       Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Βαλέτα. Η Μάλτα κατοικείται ήδη από το 5200 π.Χ. Έχει βρεθεί ένας σημαντικός προϊστορικός πολιτισμός της λίθινης εποχής, που χαρακτηρίζεται από μεγαλιθικά κτίσματα. Τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. και πιθανολογούνται ότι δημιουργήθηκαν από Ελληνικά Φύλα. όμως οι Έλληνες αποίκισαν τα νησιά γύρω στο 1000 π.Χ. και τα χρησιμοποιούσαν σαν βάση για τις εξερευνήσεις στη θάλασσα και το εμπόριο. Το νησί το ονόμασαν Μελίτα, από την λέξη μέλι, και αυτή είναι και η καταγωγή της ονομασίας του σήμερα (Μάλτα). Τα νησιά στην συνέχεια κατοικήθηκαν από τους Καρχηδόνιους το 400 π.Χ. και έπειτα από τους Ρωμαίους το 218 π.Χ.
    Μετά την βυζαντινή κυριαρχία (4ος-9ος αιώνας) κατακτήθηκαν από τους Άραβες το 870 μ.Χ. Στην συνέχεια η Μάλτα "πέρασε" στο Ανζού(Γαλλία), στο Χοενστάουφεν(Γερμανία) και το Βασίλειο της Αραγωνίας(1283). Το 1503 ο αυτοκράτορας της Ισπανίας έδωσε τα νησιά στο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, το οποίο διώχθηκε από την Ρόδο, από τους Οθωμανούς το 1552. Με όλη αυτή την μεγάλη ιστορία υπάρχουν αναρίθμητα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
  • Οι κατακόμβες Hal-Saflieni στην Πάολα της Μάλτας, είναι το αρχαιότερο παράδειγμα προϊστορικών κατακομβών, που χρονολογείται μεταξύ 3000-2500 π.Χ. Είναι ένα σύμπλεγμα υπόγειων δωματίων, διαδρόμων και περασμάτων που εκτείνονται σε 500 m2 και σε τρία επίπεδα. Έχουν ανάγλυφα που μιμούνται αρχιτεκτονική ναών και περιέχει πλούσια προϊστορική τέχνη.
  • H Mdina ήταν η παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας. Ένα μεσαιωνικό τείχος περιβάλλει την πόλη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, δίπλα στην πόλη Rabat ή αλλιώς Victoria, προς τιμή της Βασίλισσας Βικτωρίας. Είναι γνωστή και ως Σιωπηλή Πόλη, διότι δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων μέσα στα τείχη της. Χρονολογείται γύρω στο 700 π.Χ. Κατασκευάστηκε από τους Φοίνικες. Μέσα στα τείχη της πόλης ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έχτισε το παλάτι
    στο οποίο λέγεται ότι το 60 μ.Χ. έζησε ο Απόστολος Παύλος μετά το ναυάγειο του πλοίου που τον μετέφερε στην Ρώμη για να δικαστεί. Σπουδαία αξιοθέατα στην πόλη είναι ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου, το παλάτι Vilhena, το παλάτι Falson, Catto Murina, η εκκλησία Santa Sophia, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα Μπουντρούμια, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Μοναστήρι Benedictine και η εκκλησία της Αγίας Άννας.
  • Το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στην Βαλέτα(Valletta), είναι σήμερα το γραφείο του Προέδρου της Μάλτας και Βουλή των αντιπροσώπων. Χτίστηκε το 1570. Στις δυο βασιλικές αυλές υπάρχουν τα αγάλματα του Νεύτωνα. Όταν χτίστηκε ήταν οικία του Μαγίστρου των Ιπποτών της Μάλτας(Ιωαννίτες). 
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Καλών Τεχνών βρίσκεται και αυτό στην Βαλέτα. Είναι ένα παλάτι σε Rococo ρυθμό που χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας 1570. Περιέχει συλλογές από ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες. Στις συλλογές περιλαμβάνονται οι περισσότεροι πίνακες του Mattia Preti σε Baroque ρυθμό , του Guıdo Renı, του Bernado Strozzı και του Joseph Mallord Wıllıam Turner με τον πίνακα Μεγάλο Λιμάνι.
  • Το Θέατρο Manoel χτίστηκε το 1731. Είναι το τρίτο παλαιότερο Ευρωπαϊκό θέατρο σε λειτουργία. Βρίσκεται στην πόλη της Βαλέτας. Είναι το εθνικό θέατρο της χώρας. Αποτελείται από μόνο 623 θέσεις, με τρεις σειρές εξωστών φτιαγμένους εξ' ολοκλήρου από ξύλο και διακοσμημένους με φύλλα χρυσού.
  • Το Sacra Infermeria ονομάζεται ένα κτίριο στην Βαλέτα, που η αρχική του χρήση ήταν νοσοκομείο. Σήμερα είναι ένα κέντρο συνεδρίων και χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, παγκόσμια συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις κ.α. Χτίστηκε το 1574.
  • Η Προβλήτα της Βαλέτας βρίσκεται στο μεγάλο λιμάνι. Η μπαρόκ σχεδίασή του είναι έργο του 18ου αιώνα, την περίοδο του Μάγιστρου Pinto. Σήμερα έχει ανακαινιστεί και είναι γεμάτη με καφέ, μπαρ, και εστιατόρια. Μην ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα. Η θέα θα σας αποζημιώσει.
  • Το Ggantija σημαίνει ο πύργος των Γιγάντων στα μαλτέζικα. Είναι ένα νεολιθικός ναός στο νησί Γκόζο. Είναι ο παλιότερος από μια σειρά μεγαλιθικών ναών στην Μάλτα. Χρονολογείται μεταξύ 3600-2500 π.Χ. Είναι πιο παλιό και από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου και το δεύτερο
    παλαιότερο μνημείο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 5 κτισμάτων, το καθένα σε σχήμα τριφυλλιού. Οι ναοί βλέπουν νοτιοανατολικά, και το κεντρικό κτίριο φτάνει τα 6 μέτρα ύψος. Άλλοι παρόμοιοι ναοί είναι το Άγκαρκιμ και το Μναίντρα
  • Το σπήλαιο Ghar Dalam και το μουσείο του, βρίσκονται στη Birzebbuga της Μάλτας. Σημαίνει Σπηλιά του Σκότους και περιλαμβάνει τα απολιθώματα ζώων που έζησαν στην περιοχή και πέθαναν την Εποχή των Παγετώνων. Μερικά σωζόμενα απολιθώματα είναι αυτά των νάνο-ελεφάντων, ιπποπόταμων(180000 χρόνια πριν), αρκούδων και ελαφιών(18000 χρόνια πριν). Το σπήλαιο εκτείνεται σε 144 μέτρα βάθος, μα μόνο τα πρώτα 50 είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.
  • Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη χτίστηκε μεταξύ 1573-1578. Είναι παράλληλα το κοιμητήριο 400 Ιπποτών. Είναι πλούσια διακοσμημένος , με πολύχρωμα μάρμαρα στο πάτωμα, σκαλισμένα λουλούδια και γιρλάντες και ταπετσαρίες φιλοτεχνημένες από τον Ρούμπεν και τον Πουσέν. Στην εκκλησία βρίσκεται και ο πίνακας του Καραβάτζιο, Ο Αποκεφαλισμός του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Εκτός από τα μνημεία και τα μουσεία η Μάλτα έχει υπέροχες παραλίες, με κρυστάλλινα γαλάζια νερά και έντονη νυχτερινή ζωή για όποιον το επιθυμεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου