Translate

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πόλη του Φωτός.... Παρίσι




 Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης και έδρα της Ουνέσκο. Ο ποταμός Σηκουάνας ενώνει το Παρίσι με το εσωτερικό της Γαλλίας. Χωρίζει το Παρίσι σε δύο όχθες. Στην δεξιά όχθη, όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και τα χρηματιστήρια, και την αριστερή όχθη όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοούμενων και καλλιτεχνών. Το Παρίσι προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. 
    Σημαντικότερα αξιοθέατα του Παρισιού είναι:
    * Ο Πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ. Έχει ύψος 325 μέτρα και βάρος 10100 τόνους. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, το καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Στον πρώτο και δεύτερο επίπεδο υπάρχει εστιατόριο.
    * Η Αψίδα του Θριάμβου, νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα, μνημείο μορφής αψίδας. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στην πλατεία Σαρλ Ντε Γκολ. Φέρει χαραγμένα τα ονόματα των νικών των Γαλλικών Στρατευμάτων καθώς και τα ονόματα 558 στρατηγών. Στην αψίδα βρίσκεται και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 εις μνήμη των πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο υπογείως. Υπάρχει και η δυνατότητα για άνοδο στην κορυφή της (288 σκαλοπάτια), από όπου βλέπει κανείς την πανοραμική άποψη του Παρισιού.
    * Το Παλάτι των Βερσαλλιών είναι βασιλικό ανάκτορο και αποτελεί ένα από τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Το ανάκτορο αποτελείται από τρία μέρη, το κυρίως μέρος όπου έμενε η βασιλική οικογένεια και άλλες δύο πτέρυγες δεξιά και αριστερά  του κυρίως κτηρίου, όπου έμεναν οι ευγενείς, ο κλήρος και οι υπουργοί. Άλλα τρία κτίρια χτίστηκαν για να στεγάσουν το προσωπικό, τα εκατοντάδες άλογα μαζί με τις άμαξες τους και το υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό. Το κέντρο των Βερσαλλιών είναι η αίθουσα των Καθρεπτών, μήκους 70 μέτρων και είναι στολισμένη με πανάκριβα κρύσταλλα, στο ταβάνι και στους τοίχους δεσπόζουν τοιχογραφίες και έργα τέχνης από τους καλύτερους ζωγράφους της Ευρώπης εκείνης της εποχής. Δίπλα στην αίθουσα των Καθρεπτών βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα με μεγαλύτερο αυτό του βασιλιά που περιλαμβάνει δεκάδες δωμάτια με κυρίαρχο στοιχείο οι τοιχογραφίες  και οι πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένη από την Ελληνική Μυθολογία. Το ανάκτορο των Βερσαλλιών είναι γνωστό  και για τους τεράστιους κήπους του μαζί με πολλά συντριβάνια και αγάλματα. Είναι σε έκταση 800 εκταρίων, ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης.

    * Η Μονμάρτη είναι ένας από τους υψηλότερους λόφους και παλαιό προάστιο του Παρισιού ύψους 130 μέτρων, στο βόρειο τμήμα της πόλης. Η Μονμάρτη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού.


    * Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός  ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα.
    * Πλατεία Βαντόμ βρίσκεται στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού και αποτελεί μια από τις διασημότερες πλατείες του Παρισιού και θεωρείται μια από τις πολυτελέστερες παγκοσμίως.
    * Μουσείο Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα. Εκθέτει 35000 έργα τέχνης σε έκταση 60600 τετραγωνικών μέτρων.
    * Μουσείο Ορσέ είναι Γαλλικό εθνικό μουσείο στο 7 διαμέρισμα της πόλης του Παρισιού, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργημένα από το 1848 εώς το 1914.
    * Μουσείο Πικάσο είναι ένα μουσείο τέχνης που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη  συλλογή έργων του Πάμπλο Πικάσο παγκοσμίως. Βρίσκεται στη συνοικία Μάρε του Παρισιού και στεγάζεται στο Μέγαρο Σαλέ.
    * Euro Disney, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού στην περιοχή Chessy και λειτουργεί από το 1992, σε έκταση 5000 στρεμμάτων. Προσελκύει πάνω από 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.
    * Το Moulin Rouge, είναι το γνωστότερο καμπαρέ της Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1889 από τους Charles Zidler και Joseph Oller. Σύμβολο του  ο κόκκινος μύλος στην ταράτσα του. Το Moulin Rouge είναι γνωστό ως η γενέτειρα της μοντέρνας μορφής του καν-καν. Ενώ ξεκίνησε ως ένας χορός αποπλάνησης, εξελίχθηκε σε μια αυτόνομη μορφή διασκέδασης και οδήγησε στην εξάπλωση των καμπαρέ σε όλη την Ευρώπη. Η εποχή που άνοιξε τις πύλες του, χαρακτηρίζεται ως μια περίοδος ειρήνης και αισιοδοξίας, μαζί με βιομηχανική πρόοδο και δημιουργία μιας πλούσιας κουλτούρας, γνωστή ως Belle Epoque(Όμορφη Εποχή). Πολλοί μεγάλοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες αγάπησαν αυτό το μέρος, με τον γνωστότερο όλων Toulouse Lautrec. Σήμερα είναι μια τουριστική ατραξιόν. Ο κοντινότερος σταθμός μετρό είναι το Blanche.Άλλα γνωστά καμπαρέ είναι το Lido και το Paradis Latin.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου