Translate

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη


Η Κωνσταντινούπολη ή αλλιώς Ιστανμπούλ, είναι το μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Είναι κτισμένη πάνω σε επτά λόφους στον Κεράτιο Κόλπο στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο, και χωρίζει την παλαιά πόλη της Κωνσταντινούπολης από τις περιοχές Γαλατά και Πέρα. Δυο μεγάλες γέφυρες ενώνουν τις περιοχές αυτές, η γέφυρα του Γαλατά (490 m μήκος) και η γέφυρα Ατατούρκ. Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν άπειρα αξιοθέατα, καθώς πρόκειται για μια αρχαία πόλη, από όπου έχουν περάσει η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή, η Λατινική και η Οθωμανική αυτοκρατορία.
Τα σημαντικότερα αυτών είναι:
  • Η Αγιά Σοφιά, ήταν ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης(960-1453), ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος και προστέθηκαν 4 μιναρέδες. Σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι βασιλική με τρούλο. Στο αίθριο υπάρχει μια μαρμαρόστρωτη και περίστυλη αυλή, στο μέσον της οποίας είναι η μαρμάρινη κρήνη που έφερε την επιγραφή ‘ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ’, που διαβάζεται και ανάποδα. Στο εσωτερικό ο διάκοσμος και οι εικόνες ήταν φτιαγμένες από ψηφιδωτά, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
  • Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδρύθηκε το 330 μΧ από τον Απόστολο Ανδρέα. Βρίσκεται στο Φανάρι στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. 
  • Το Επταπύργιο(Γεντί Κουλέ) είναι ένα κάστρο ενσωματωμένο στα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Έχει επτά πύργους και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό θησαυροφυλάκιο, ενώ ένα μέρος του αποτέλεσε πυριτιδαποθήκη. Στην συνέχεια μετατράπηκε σε φυλακή. Σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος.
  • Τα Πριγκιποννήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρίγκηπος, Χάλκη, Πρώτη, Αντιγόνη) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέαδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος). Σημαντικού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η Μονή του Αγίου Γεωργίου στην Πρίγκηπο και η Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, στην οποία στεγαζόταν και η Θεολογική Σχολή Χάλκης.
  • Το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισταμπούλ, που περιλαμβάνει επίσης συλλογές ισλαμικής τέχνης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του είδους στον κόσμο, και διαθέτει περισσότερα από 1.000.000 εκθέματα, από τον γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.
  •  Μονή Ζωοδόχου Πηγής, είναι ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ' εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.
  • Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη.
  • O Βόσπορος αποτελεί ένα στενό πορθμό που χωρίζει το Ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας από το Ασιατικό της τμήμα, συνδέοντας την λεκάνη της θάλασσας του Μαρμαρά με τον Εύξεινο Πόντο. Έχει μήκος 30 χλμ. με μέγιστο πλάτος 3,700 μ στη βόρεια είσοδο, και ελάχιστο πλάτος 750 μ.


  • Πύργος του Λέανδρου. Στην Κωνσταντινούπολη, στην παράκτια περιοχή μεταξύ Ουσκουντάρ και Σαλατζάκ, χτισμένο σε ένα μικρό νησάκι μέσα στη θάλασσα είναι ο Πύργος του Λέανδρου. Ο πύργος χτίστηκε το 500 πΧ.
  • Το Τοπ Καπί, ήταν τα ανάκτορα των σουλτάνων από τα μέσα του 15ου αιώνα μέχρι και την ανέγερση του Ντολμά Μπαχτσέ το 1853, γνωστό και ως «Νέο Παλάτι». Χτίστηκε από τον Μωάμεθ Β’ και επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια, αφού οι επόμενοι σουλτάνοι πρόσθεσαν νέα κτίσματα. Εκτός από τα ιστορικά κτίσματα, στις συλλογές του περιλαμβάνονται έργα κεραμικής, ισλαμικής καλλιγραφίας, χειρόγραφα, υφάσματα, τεχνουργήματα, θησαυροί των σουλτάνων και ισλαμικά κειμήλια μεγάλης αξίας. Τα κύρια τμήματα του παλατιού είναι η αυτοκρατορική πύλη, τα τέσσερα προαύλια και το χαρέμι.
  • Μπλε Τζαμί, ή το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, είναι αριστούργημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Είναι γνωστό ως μπλε τζαμί λόγο του μπλε χρώματος στην εσωτερική διακόσμηση. Είναι το μοναδικό τζαμί που έχει 6 μιναρέδες. Ο σουλτάνος Αχμέτ είχε ασχοληθεί προσωπικά με το οικοδόμημα και μετά από τον θάνατό ότι ενταφιαστικέ εκεί.
ΤPΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ
  • Το τζαμί του Σουλεϊμάν. Άλλο μεγάλο και λαμπρό τέμενος είναι αυτό του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή που χτίστηκε το 1550-1557. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή του, μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα οι κίονες και μεγάλο μέρος του υλικού πάρθηκαν από το ναό της Αγίας Ευφημίας στη Χαλκιδόνα και το Παλιό Παλάτι.
  • Ρούμελι Χισάρ και Ανάντολου Χισάρ, είναι κάστρα κατά μήκος του Βοσπόρου. Το Ρούμελι Χισάρ(Καστρο της Ρούμελης) χτίστηκε το 1452 από τον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή. Μαζί με το Ανάντολου Χισάρ χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο του περάσματος μεταξύ της Μαύρης θάλασσας και της θάλασσας του Μαρμαρά. Το Ρούμελι Χισάρ βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά ενώ το Ανάντολου στην ασιατική. Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, λειτούργησε ως φυλακή και τελωνειακός σταθμός. Τώρα είναι μουσειακός χώρος και χώρος διοργάνωσης φεστιβάλ.
  • Αξιόλογα ανάκτορα είναι επίσης το Μπεηλέρμπεη, στην ομώνυμη συνοικία, και το Κιουτσουκσού στη συνοικία Μπεϊκόζ, που βρίσκονται επί της ασιατικής πλευράς του Βοσπόρου, όπως και τα παλάτια Γιλντίζ, στην περιοχή Μπεσικτάς, και Τσιραγάν, μεταξύ της Μπεσικτάς και της συνοικίας Ορτάκιο. 
  • Το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, εγκαινιάστηκε το 2004 και φιλοξενεί σημαντικά έργα μοντέρνας τέχνης.


  • Τέλος η Αιγυπτιακή και η Κλειστή αγορά. Το Μισίρ Τσαρσί(Αιγυπτιακή Αγορά) είναι περίφημη Αγορά των Μπαχαρικών που δημιουργήθηκε το 1660. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά σε σχήμα «Τ», η οποία αποτελούσε επέκταση του γειτονικού Γενί Τζαμί. To Καπαλί Τσαρσί είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο. Είναι ένα περίπλοκο συγκρότημα που καλύπτει 60 δρόμους και στεγάζει περισσότερα από 3000 καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου