Translate

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Μ Ε Τ Ε Ω Ρ Α



    Τα Μετέωρα βρίσκονται στην Θεσσαλία, έξω απ' την Καλαμπάκα. Πρόκειται για έναν γεωλογικό σχηματισμό που αποτελείται από ποταμοχειμάριες αποθέσεις ηλικίας 140 εκατομμυρίων ετών περίπου. Αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
    Στα Μετέωρα υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστικό συγκρότημα μετά το Άγιο Όρος. Το όνομα των Μετεώρων αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε Μετέωρα τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο.
 Το 950-970 χτίστηκε η πιο παλιά μονή, η Σκήτη του Αγίου Πνεύματος. Ακολούθησαν η μονή της Μεταμόρφωσης το 1020, η Σκήτη Σταγών το 1160 και μετά από 200 χρόνια το Μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων Πάντων. Αργότερα ιδρύθηκαν τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Στέφανου, της Υπαπαντής, του Ρουσάνου ή Αρσάνου, του Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, της Παναγίας της Μήκανης, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Γρηγορίου, του Αγίου Αντωνίου, του Παντοκράτορα, της Αγίας Μονής, του Προδρόμου, της Μονής Υψηλωτέρας, ή Καλλιγράφων, του Μοδέστου, της Αλύσεως, του Αποστόλου Πέτρου, του Αγίου Δημητρίου, του Καλλιστράτου, των Ταξιαρχών και του Ιωάννου του Μπουνήλα.
    Τα Μετέωρα γνώρισαν μεγάλη ακμή κυρίως τον 16ο αιώνα μέχρι το 17ο αιώνα. Από την εποχή αυτή και μετά ήρθε η παρακμή με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργούν μόνο τα μοναστήρια της Μεταμόρφωσης, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Στέφανου και κάποια τμήματα άλλων μονών. Τα υπόλοιπα εξαφανίστηκαν.
  • Η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα. Στον χώρο του υπάρχουν τα παρεκκλήσια της Θεομήτορος, του Ιωάννη του Προδρόμου, των Αγίων Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης και του Αγίου Νεκταρίου(σύγχρονο). Τα σημαντικότερα κτίσματα είναι η εστία και το γηροκομείο.
  • Η Μονή Βαρλαάμ βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Η μονή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Αγίων Πάντων. Σημαντικά κτίσματα είναι το μαγειρείο και το νοσοκομείο.

  • Η Μονή του Αγίου Στεφάνου ήταν αρχικά ανδρική, αλλά από το 1961 εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα. Ιδρύθηκε στην μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου τα λείψανα φυλάσσονται ως το πιο ιερό και θαυματουργό κειμήλιο.
  • Η Μονή της Αγίας Τριάδος είναι χτισμένη σ' έναν από τους εντυπωσιακότερους βράχους των Μετεώρων. Στη μονή βρίσκεται το παρεκκλήσι του Τίμιου Ιωάννη του Πρόδρομου μέσα σε λαξευμένο βράχο.
  • Η Μονή Ρουσάνου ήταν πρώτα ανδρικό μοναστήρι και στη συνέχεια έγινε γυναικείο.
  • Η Μονή Αγίου Νικολάου-Αναπαυσά είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντάμε ανεβαίνοντας προς τα Μετέωρα. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αιώνα.
    Τα μοναστήρια λειτούργησαν ως θησαυροφυλάκια μνημείων και έργων της μεταβυζαντινής τέχνης κατά την Τουρκοκρατία, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας τους. Παρ' όλα αυτά τον 19ο αιώνα πολλά μοναστήρια λεηλατήθηκαν από τον στρατό του Αλή Πασά. Το 1920 έγιναν προσβάσιμα προς το κοινό αφού λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους. Έτσι εγκαταλείφθηκε η παραδοσιακή μέθοδος πρόσβασης με σχοινιά-τροχαλίες και καλάθια.
    Στα μοναστήρια σώζονται τοιχογραφίες, χρυσοκεντήματα, χειρόγραφα, έντυπα και άλλα έργα τέχνης. Μια επίσκεψη στα Μετέωρα θα σας αποζημιώσει με την μαγευτική θέα, τα μοναδικά μοναστήρια και την ήρεμη ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου